krestanstvi a reinkarnace

Zajimaji mne Vase nazory ohledne (ne)slucitelnosti krestanstvi s reinkarnaci. Nejde mi o argumenty(stavici to tupě do protikladu) ve smyslu: verim v Jezise a proto nepotrebuju verit v reinkarnaci, ale ve smyslu zda je to jeden z moznych stavu duse po smrti.
Prece reinkarnace byva subjektem viry a cilem leda tak v gulasovem konceptu new age. Kdyz se podivame na buddhisty, chteji dospet do nirvany(forma buddhistickeho nebe). Nove vteleni je pro ne pouha nouzovka, kazdopadne lepsi nez peklo. Ocividna paralela s ocistcem.
kreketuse 5. ledna 2015 komentáře: 7

Komentáře

amper01 17. ledna 2015
Reinkarnace je dle mého hodně nebezpečná myšlenka. Dává jakoby pocit falešné jistoty, že když to teď pokazím, budu mít ještě šanci to napravit. Teoreticky to může i svádět: jéje, teď jsem se dobře narodil, tak tenhle život si teda užiju! A v příštím si to odpykám... A to už nemluvě o jakési falešné naději pro ty, které už tento život prostě přestal bavit, nebo neví jak dál a vyřeší to sebevraždou - alias ŠUP do dalšího života. Jeden verš, sice vytržený z konceptu, ale... říká:  Lidem je určeno jednou zemřít, a potom je čeká soud. Židům 9:27
kristian 19. ledna 2015
Reinkarnace, dle mého názoru, se zcela vylučuje se skutečnou vírou v Ježíše, tak jak ji popisuje Nový Zákon. Tady jsou lidi, kteří se nějak hlásí ke křesťanství, obvykle souhlasí s poučkami své denominace a současně věří takovým bludům, které jsou součástí náboženství jako hinduismus, budhismus a podobná modlářství a uctívání démonů. Takový člověk odříká třeba apoštolské vyznání víry, ale skutečnou víru má v reinkarnaci a s ní spojenými koncepty. Reinkarnace je faktickým popřením soudu. V Bibli je napsáno, že každému člověku je dáno jednou žít a potom zemřít a pak bude soud - volně cituji. Reinkarnace dává lidem možnost, když nežili správně, což je zde na základě zásluh a a ne víry v Ježíše a jeho oběť a to, co lidem nabízí, aby si to v příštím životě zopakovali. Kdo si zlepší karmu, ale ne dost, tak se rodí ve vyšší formě, kdo si karmu pohoršil, tak se narodí třeba jako zvíře. Jen ti nejlepší skončí v nirváně, neboli rozplynou se v božstvu, stanou se jeho součástí.
kristian 19. ledna 2015
Vy jste tu zmínili katolický očistec. Skutečně tu jsou paralely, člověk tím, že něco vytrpí, tak si v příštím životě nějak polepší, tak funguje očistec i reinkarnace. Dále, člověk a jeho spása, to záleží na skutcích, nikoli na víře v Ježíše a to, co lidem nabízí zdarma. Dle Bible je utrpení spíše následek hříchu případně následek křivdy druhých lidí. Pokud člověk netrpí pro Krista, tak jeho utrpení neznamená před Bohem žádnou zásluhu. Utrpení z pohledu Bible znamená, že člověk pouze zakouší, co to je žít bez Boha, nese důsledky svého rozhodnutí. Utrpení v modlářských systémech má mít vykupující sílu. Bůh ovšem sentimentální není a utrpení, není-li pro jméno Ježíše a jeho vyznávání, nic neznamená. Vůbec mě nepřekvapuje, že takový Mons. Halík má blízko k zen-budhistickým meditacím. On ten římský katolicismus a reinkarnace mají dost společného. Mništství, to je taky známé ve východních pohanských náboženstvích, stejně i další ideje. Např. chudoba jako ctnost, žebraví mniši byli jak františkáni, tak jsou jimi budhističtí mniši. David v žalmech vyznává, že neviděl spravedlivého že brati chleba. Pak i celibát, takový Gándí žil od 36 nebo 38 v celibátu, i když měl manželku, jeho pak následovala řada vysokých indických politiků. Katoličtí mniši se nežení rovněž. Ten celibát mnohdy vede k nejhorším neřestem, srov. různé skandály kolem katolických kněží. Gándí se cvičil v celibátu tak, že jako starý spával a v posteli měl nahé mladé ženy, nemělo u něj dojít ke vzrušení. Budhismus i Hinduismus obsahují i dosti různých perverzí, toto je jen jeden příklad. Celibát navenek má vzbuzovat představu nejvyšší ctnosti, ale ve skutečnosti bývá spojován spíše s perverzemi.
renton14 22. ledna 2015
Reinkarnace je falešné učení, které pokaždé přichází od lidí, kteří rozmlouvají s "duchy". Nemá s křesťanstvím a učením Ježíše Krista pramálo společného. I když jsem s touto myšlenkou krátce koketoval, nakonec jsem jí zavrhl – pravda mě zavedla jinam.
faghira 27. ledna 2015
Křesťanství a reinkarnace je jaksi nespojitelná myšlenka. Je třeba zamířit do jiných náboženství a učení.
kristian 27. ledna 2015
faghira: Máš plnou pravdu, reinkarnace je hinduismus a snad i budhismus.Ale Mons Halíkovi to nevadí, píše moudré knihy o svých zenových meditacích, díky němu znám třeba slovo koán, co nevím co je, ale on to umí vysvětlit. Mons. Halík se těží velké vážnosti mezi českými biskupy a v římě ho jmenovali prelátem, odtut ten titul Mons.
faghira 28. ledna 2015
kristian: No jo, pak Halík to všechno umí podivuhodně skloubit, to je určité "umění". A jak píšeš, je i dosti vážený.
Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.