Na svete jsou pouha dve nabozenstvi
Jedno je zalozeno na milosti skrze viru - biblicke krestanstvi - a vsechna ostatni jsou vysledkem prace a zasluh - ritualy, dodrzovani prikazu a zakazu, askeze, meditace, zarikavani, tajne formulky, drzeni svatku atd atd...
Nejde mi o vyvolani kontroverze. Pokud si na tuhle otazku vsak kazdy tzv. krestan neodpovi, jeho dum stoji na pisku.
Bohuzel to nema ceske titulky: https://www.youtube.com/watch?v=X_7Rt6Ol_CU
Nejde mi o vyvolani kontroverze. Pokud si na tuhle otazku vsak kazdy tzv. krestan neodpovi, jeho dum stoji na pisku.
Bohuzel to nema ceske titulky: https://www.youtube.com/watch?v=X_7Rt6Ol_CU
Zalm 103:10
Nenakládá s námi podle našich hříchů, neodplácí nám podle našich provinění.
Zalm 103: 14
On přece ví, jak jsme utvořeni, pamatuje, že jsme prach.
Poslední dobou stále cituju tyto verše:
Římanům 4.kapitola.
5Kdo se nevykazuje skutky, ale věří v toho, který dává spravedlnost bezbožnému, tomu se jeho víra počítá za spravedlnost.
Cituju ho pro svědky Jehovy, když jim téměř každý den kážu evangelium. Ale myslím, že tento verš není určen jen jim.
List Jakubův 2, 26Jako je tělo bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků.
15Kdyby některý bratr nebo sestra byli bez šatů a neměli jídlo ani na den,
16a někdo z vás by jim řekl: „Buďte s Bohem – ať vám není zima a nemáte hlad,“ ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné?
17Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá.
18Někdo však řekne: „Jeden má víru a druhý má skutky.“ Tomu odpovím: Ukaž mi tu svou víru bez skutků a já ti ukážu svou víru na skutcích.
19Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho.
20Neuznáš, ty nechápavý člověče, že víra bez skutků není k ničemu?
21Což nebyl náš otec Abraham ospravedlněn ze skutků, když položil na oltář svého syna Izáka?
22Nevidíš, že víra působila spolu s jeho skutky a že ve skutcích došla víra dokonalosti?
23Tak se naplnilo Písmo: ‚Uvěřil Abraham Bohu, a bylo mu to počítáno za spravedlnost‘ a byl nazván ‚přítelem Božím‘.
24Vidíte, že ze skutků je člověk ospravedlněn, a ne pouze z víry!
25Což nebyla i nevěstka Rachab podobně ospravedlněna ze skutků, když přijala posly a propustila je jinou cestou? –
26Jako je tělo bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků.