Křesťan a tetování
Mílí křesťané. Nedávno jsem narazila na Facebooku na téma křesťanství a tetování. Ve starém zákoně je sice psáno: "Nebudete svá těla zjizvovat pro mrtvého ani si dělat nějaké tetování. Já jsem Hospodin." Leviticus 19,28. Ale já si nejsem jistá. Ráda bych si nechala udělat tetování, které by symbolizovalo mou víru...podle mě to může být také prostředek evangelizace. A tak se ptám na váš názor :)
kašli na nějaký prastarý odkazy, ptej se sama sebe a svého boha. Je to v souladu s Tebou? Je to v souladu s ním? Budeš se před ním nějak stydět? Budeš si připadat nečistá? Bude Tě to těšit se vším všudy, toužíš po tom vnitřně? Či je to jen chvilkový rozmar, který Tě časem pustí?
Pokud si nejsi jistá, navrhuju tohle. Dej si jednoduše odklad, vyčkej a zjisti, jak to máš opravdu. Pokud o to budeš stát i nadále, alespoň si toho potom budeš vážit více a budeš mít větší radost. A ještě mě napadá, co takhle zkusit pro začátek jen něco, co není natrvalo? Uvidíš, jak se budeš cítit a jestli si budeš umět představit, že Ti to zůstane.
Za mě, bůh Tě přijímá neustále, záleží jen na Tobě, jak se k tomu stavíš Ty, jak se budeš cítit Ty, zda to od něj oddálí Tebe samotnou nebo ne. Absolutně nemusí. Ale odpověď znáš jen Ty. Přeju to správné rozhodnutí pro Tebe.
TinaTina: Co to píšeš za nesmysly? Jsi si vědoma, že ty prastarý odkazy na které má kašlat jsou z Bible? Proč by se měla podle tebe ptát Boha, když je Bible slovem Božím?
jestrab: Píše se tam zcela konkrétně o tetování, takže tu nemystifikuj. Zcela nechápu tvé přirovnání s domorodými kulturami, můžeš mi ho vysvětlit? Ony přece s křesťanstvím a pravým Bohem nemají nic společného.
28 Toto jest rozhodnutí Ducha svatého i naše: Nikdo ať vás nezatěžuje jinými povinnostmi než těmi, které jsou naprosto nutné:
29 Zdržujte se všeho, co bylo obětováno modlám, také krve, pak masa zvířat, která nebyla zbavena krve, a konečně smilstva. Jestliže se toho všeho vyvarujete, budete jednat správně. Buďte zdrávi.“
Ty píšeš vágní tvrzení, že z celé Bible jasně plyne, že jde o pouhá doporučení atd. Tohle odmítám. Jestli je ve v 28 začátek :"Toto je rozhodnutí Ducha svatého i naše", tak to je Boží příkaz zjevený Duchem svatým. Jsou sice spory, jestli je Bible Boží slovo nebo to je v Bible obsažené, ale celá Božím slovem není. Pokud věta začíná "toto je rozhodnutí Ducha svatého i naše", tak to beru jako Boží příkaz, sekundárně i příkaz apoštolský. Pokud teda Bibli člověk vůbec nějak bere a přiznává jí inspiraci. Ocituji v 4 z následující (16.) kapitoly: 4 Ve všech městech, jimiž procházeli, předávali závazná ustanovení, na nichž se usnesli apoštolové a starší v Jeruzalémě.". Dle ekumenického překladu se jednalo o závazná ustanovení, nikoli doporučení, která věřící z pohanů můžou či nemusí dodržovat. Tento verš odkazuje k ustanovení z 15. kapitoly. Na další otázky Ti odpovídat nebudu. Za prvé, jsme tady oba anonymně a vyznávat víru anonymně mi nedává smysl. Za druhé, Ty pro mě nejsi žádnou duchovní autoritou, učitelem ap, aby se Ti vykazoval. Tvé názory zkoumám dle Bible a nenacházím je v souladu s Písmem. Mohl bych se ptát Tebe, jestli věříš, že Bible je inspirovaná z Ducha svatého. Jestli mě ohodnotíš jako věřícího nebo sektáře, na tom nesejde. Souhlasím s Tebou, ať si každý přečte. Ne třeba mé argumenty, klidně jen ty 3 citované verše a uvidí, že co píšeš jsou nesmysly.
Pokus: Chápu o čem tady píšeš, ale musíš sám uznat, že budeš špatně sloužit svému Pánu, když budeš na každého chrlit miliony esejí z bible a staneš se farizeem (omlouvám se, jestli tě to nějak urazilo, ale takový mám dojem z lidí, kteří se stávají chodícími knihami a vytráci se z nich lidskost)....neber to jako urážku, jen říkám svůj názor, jsem ta poslední, která by mohla soudit, ale působíš tak na mě :)
Kvuli lasce. A ted kdy skutecne touzim po partnerovi, krery je verici a ma skutecne zivou viru, tak zjistuji ze nejsem hodna, presto ze u Boha neni velkych a malych hrichu. Ja jsem potetovana tedy nevhodna. Modlim se aby se Pan Buh smiloval a oslavil v mem zivote, aby ukazal vam vsem ze pokreslenej clovek:..Byl se v prsa a Farizej rekl diky Boze ze nejsem, jako tento celnik.
Jiná věc ovšem je, jak se s tím vypořádají všichni okolo - ale to už je zase jiný příběh. My lidé máme velkou tendenci neustále soudit - dokonce i přesto, že dobře víme, že nám to nepřísluší. Ano, nejspíš to budeš mít o trochu těžší najít moudrého partnera, ale na druhou stranu Tvoje tetování bude působit tak trochu jako "lakmusový papírek" :-) - ti slabší se na tomto problému nějak vylámou hned zpočátku zuby a Ty aspoň nebudeš marnit čas :-)
Hoden není totiž NIKDO Z NÁS - jediný, kdo je hoden, je "Beránek zabitý vzíti moc, a bohatství, i moudrost, i sílu, i čest, i slávu, i požehnání." (Zj. 5:12) Takže kdo říká, že nejsi hodna, nemluví tím tichým hlasem Ježíše...